Naša zajednica

O nama

Sportsko učilište PESG je jedinstvena srednjoškolska ustanova koja provodi programe stjecanja srednje školske spreme (Opća gimnazija s pojačanim sportskim programom) i srednje stručne spreme (Ekonomist), posebno namijenjene srednjoškolcima sportašima koji paralelno razvijaju svoju profesionalnu sportsku karijeru.

Nastala je kao ideja o ustanovi prilagođenoj potrebama svakog sportaša srednjoškolca, primjenjujući inovativne metode poučavanja kako bi stvorila obrazovanje prilagođeno svakom polazniku, bilo u individualnom ili timskom sportu.

Primjer je ustanove gdje sportaši ne moraju zanemariti svoje obrazovanje zbog sporta i obrnuto, te kako oni mogu biti u sinergiji.

PESG nije samo mjesto učenja, već i zajednica u kojoj srednjoškolci sportaši pronalaze podršku za razvoj svog punog potencijala u obrazovnom i sportskom pogledu.

Zašto upisati baš naše Učilište?

Stjecanje srednje školske ili stručne spreme jedna je od najvažnijih životnih odluka koje polaznik mora donijeti u relativno mladoj dobi. Ova odluka je još i teža kad je polaznik usmjeren profesionalnom razvoju u sportu.

Često se upravo polazniku nameće teret izbora između obrazovanja i primjerice, treninga, a s druge strane, ništa manji pritisak nije ni na roditeljima, posebice jer je na njima odgovornost za dijete, kao i pitanja: „Što ako moje dijete odustane od karijere sportaša ili se dogodi neka nepredviđena okolnost te moje dijete mora odustati od sportske karijere?”

PESG je prepoznao važnost razvoja pojedinca u sportu no isto tako i važnost poticanja obrazovanja sportaša u ovoj životnoj fazi te tako omogućava polaznicima fokus na stjecanje izvrsnih sportskih rezultata  i razvijanje vještina koje su im potrebne u budućnosti!

Naša načela na kojima temeljimo svoj rad:

  • stjecanje europskog, modernog obrazovanja
  • razvijanje osobnosti, kreativnosti
  • poticanje raznovrsnih interesa
  • stjecanje obrazovanja u malim grupama, koje su usmjerene obiteljski i prijateljski
  • individualan pristup
  • rad na vještinama uljudnog i dobrog ponašanja te osiguravanje razvijanja retoričkih vještina.

Kome je namijenjen PESG?

PESG je namijenjen polaznicima sportašima uključenima u individualne i ekipne sportove, koji završavaju osnovnu školu i donose odluku o upisu u program stjecanja srednje stručne ili srednje školske spreme, a pri tome najveći naglasak stavljaju upravo na  razvoj svoje profesionalne orijentacije, sportske karijere.

Svjesni kako put i razvoj karijere sportaša nije lak, PESG je podrška, ne samo polaznicima i roditeljima, već trenerima bez kojih sportski razvoj polaznika u PESG-u ne bi bio moguć.

Kako je u sportu važan čimbenik motivacija, zadatak PESG-a je upravo usmjeriti polaznike na važnost postizanja željenih rezultata u sportu, ne zanemarujući pri tome razvoj vještina.

U Hrvatskoj prema raznim istraživanjima najpopularnije sportove čine: rukomet, nogomet, košarka, skijanje, tenis, odbojka, vaterpolo i atletika, no uz navedene sportove, naši polaznici svoju karijeru razvijaju i u hokeju na ledu, kriketu, bejzbolu, stolnim tenisu te drugim ekipnim sportovima.

Kada govorimo o individualnim sportovima, naši polaznici se razvijaju u judu, jahanju, tenisu, umjetničkom klizanju, plivanju, gimnastici, atletici, karateu, šahu te drugim individualnim sportovima.


Ustanova nulte stope tolerancije na nasilje

Boravak u obrazovnom procesu važan je dio dana svakog srednjoškolca, pa tako i naših PESG-ovaca, zbog čega taj boravak treba biti siguran a okruženje ugodno mjesto razumijevanja i tolerancije.

Sportsko učilište PESG svoju je dugogodišnju tradiciju nastojanja prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja te uspostave Ustanove nulte stope tolerancije na nasilje dodatno učvrstilo donošenjem Protokola o postupanju u slučaju nasilja.

Protokol o postupanju u slučaju nasilja se odnosi na prevenciju mogućih situacija povećanog rizika, kao i postupanje u konkretnim situacijama s ciljem zaštite polaznika Ustanove, kao i svih djelatnika koji o njima skrbe u procesu odgoja i obrazovanja. Protokolom se utvrđuju obveze i odgovornosti, kao i načini postupanja, odnosno što treba činiti uprava Ustanove, stručni suradnik psiholog, nastavnik, polaznik, drugi djelatnik Ustanove ili roditelj (skrbnik) djeteta. Protokol sadrži i općeprihvaćenu definiciju nasilja, te obrazac za evidenciju o sukobima i nasilju u Ustanovi.

Upoznavajući polaznike s njihovim pravima, ali i obvezom ne povrijediti drugu osobu – svoje prijatelje i razredne kolege, nastavnike, ostalo osoblje, roditelje i druge, Sportsko učilište PESG jasno pokazuje da je mjesto na kojem se svaki polaznik treba osjećati sigurno, potiče razvoj zdrave radne i obrazovne atmosfere što dovodi do promicanja životnih i društvenih vrijednosti, hrabrosti i odgovornosti, a u konačnici i fair play ponašanja u sportu.

Preuzmite Protokol o postupanju u slučaju nasilja

Upisi su u tijeku!